Dystrofia polimorficzna tylna współistniejąca z centralną chorioretinopatią surowiczą – opis przypadku - Sabal, Barbara (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Dystrofia polimorficzna rogówki jest rzadkim, najczęściej obustronnym i asymetrycznym genetycznym schorzeniem rogówki o różnorodnym obrazie klinicznym. Centralna chorioretinopatia surowicza jest częstym, niewymagającym leczenia chirurgicznego schorzeniem siatkówki. Etiologia, czynniki ryzyka i patomechanizm omawianych chorób są nie do końca poznane. W poniższym opracowaniu omówiony został przypadek pacjentki, u której podczas badania okulistycznego wykryto niespotykane współistnienie powyższych jednostek chorobowych oraz ich potencjalny związek.