Profesor dr hab. n. med. Józef Kałużny (1940-2018) – wybitny okulista przełomu wieków. - Kazało, Tomasz (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Prof. dr hab. Józef Kałużny urodził się 17 marca 1940 roku w Główiewie. Studia lekarskie ukończył w 1964 roku na Akademii Medycznej w Poznaniu. Tytuł doktora nauk medycznych otrzymał w 1973 roku, w 1978 roku tytuł docenta, natomiast profesorem został w 1987 roku. 1 października 1979 roku J. Kałużny objął kierownictwo Kliniki Chorób Oczu w Bydgoszczy. Dorobek naukowy profesora Józefa Kałużnego stanowiło około 200 prac naukowych i 3 monografie. Profesor wykonał ponad 20 tysięcy operacji, a spektrum jego zainteresowań obejmowało praktycznie wszystkie dziedziny okulistyki. Był jednym z pionierów laseroterapii w okulistyce, a w 1985 roku, jako pierwszy w Polsce podczas operacji zaćmy rozpoczął wszczepianie soczewek tylnokomorowych. Profesor Kałużny wraz zespołem fizyków stworzył pierwszy polski aparat SOCT. W latach 1990–1996 był rektorem Akademii Medycznej w Bydgoszczy, zasiadał we władzach polskich i zagranicznych towarzystw okulistycznych, był redaktorem czasopism naukowych poświęconych okulistyce. Zmarł nagle 14 stycznia 2018 roku, został pochowany w Bydgoszczy.