Ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych w łuszczycy – obecny stan wiedzy - Wójcik-Maciejewicz, Anna; Sawińska, Edyta; Reich, Adam (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Łuszczyca jest przewlekłą, nawrotową chorobą zapalną skóry, która może ograniczać funkcjonowanie fizyczne i psychospołeczne oraz prowadzić do obniżenia jakości życia chorych. Do niedawna łuszczyca uznawana była za schorzenie, które obejmuje tylko skórę i stawy. Wyniki ostatnich badań wykazały, że łuszczyca wiąże się z istotnie większym ryzykiem wystąpienia ciężkich zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udar mózgu. Ponadto u chorych na łuszczycę częściej są obecne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, dyslipidemia, otyłość i zespół metaboliczny. W konsekwencji śmiertelność chorych na łuszczycę jest wyższa, a oczekiwana długość życia znacznie skrócona w porównaniu z populacją ogólną. Obecność stanu zapalnego, zaburzona sekrecja adipokin, oporność na insulinę, wzmożona angiogeneza i stres oksydacyjny stanowią patogenetyczne podłoże związku łuszczycy i chorób sercowo-metabolicznych. Z tego względu u chorych na łuszczycę zaleca się skrining pod kątem występowania zespołu metabolicznego i chorób sercowo-naczyniowych oraz modyfikację czynników ryzyka.