Leczenie samoistnych bólów głowy w praktyce lekarza rodzinnego - Stopińska, Katarzyna; Domitrz, Izabela (Lekarz POZ, 2019)
Bóle głowy są poważnym problemem zarówno dla pacjenta, jak i dla lekarza. Niosą ze sobą istotne konsekwencje społeczne i ekonomiczne. Należy pamiętać, że dotyczą wszystkich grup wiekowych. Ich występowanie może powodować absencję zawodową i ograniczenia w życiu osobistym, niekiedy wyklucza również pacjenta z życia towarzyskiego. Podział zaproponowany w Międzynarodowej klasyfikacji Towarzystwa Bólów Głowy ułatwia lekarzowi klinicyście rozpoznanie określonego bólu głowy, a następnie wdrożenie odpowiedniego leczenia.