OPINIA PIELĘGNIAREK NA TEMAT PRACY OPIEKUNÓW MEDYCZNYCH ZATRUDNIONYCH W SZPITALACH I ZAKŁADACH OPIEKUŃCZO-LECZNICZYCH - Rzewnicka, Angelika; Kobos, Ewa (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Obecność opiekunów medycznych na oddziałach powinna spowodować, że praca będzie przebiegać tam sprawniej, a jakość opieki nad pacjentem wzrośnie. Cel pracy Analiza opinii pielęgniarek na temat pracy opiekunów medycznych zatrudnionych w szpitalach i zakładach opiekuńczo-leczniczych. Materiał i metody W badaniu udział wzięło 50 pielęgniarek pracujących w szpitalu i 50 pracujących w ZOL-u. Do zebrania materiału badawczego wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki Najwięcej pielęgniarek zgodziło się z opinią, że opiekunowie medyczni powinni ponosić odpowiedzial-ność za wykonywane przez siebie czynności (pielęgniarki szpitala: M=4,68). Opinię, żeobecność opieku-na medycznego w oddziale jest atutem wyraziły pielęgniarki pracujące w szpitalu. Istotnie większą obawę o stanowisko pracy pielęgniarki w związku z zatrudnianiem opiekunów medycznych miały w pielęgniarki zatrudnione w ZOL-u. Wnioski W opinii pielęgniarek zawód opiekun medyczny jest zawodem z przyszłością, w który państwo powin¬no inwestować, obecność opiekuna medycznego stanowi realne wsparcie dla pielęgniarki. Personel pielęgniarski nie posiada wystarczającej wiedzy na temat kompetencji zawodowych opieku¬nów medycznych.