JAKOŚĆ ŻYCIA I JEJ UWARUNKOWANIA WŚRÓD OSÓB PO 60. ROKU ŻYCIA WYKAZUJĄCYCH ŚREDNIE UPOŚLEDZENIE SŁUCHU - Skorupska-Król, Agnieszka; Pluta-Wilczyk, Agnieszka; Kurleto, Paulina (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Wraz z wiekiem wzrasta częstość oraz stopień upośledzenia słuchu. Decyduje o tym zanik komórek zwoju spiralnego, miażdżyca naczyń krwionośnych ucha środkowego, a także zmiany w obrębie OUN. Jednym ze sposobów poprawiających słyszenie jest aparatowanie narządu słuchu. Indywidualne dostosowanie aparatu do potrzeb każdego pacjenta pozytywnie wpływa na wiele aspektów jego życia w późniejszej samoocenie. Cel Celem prezentowanych badań jest poznanie jakości życia w grupie osób po 60. r. ż. wykazujących średnie upośledzenie słuchu oraz wskazanie wybranych czynników determinujących tę jakość. Metoda i materiał Badania miały charakter podłużny i zostały zrealizowane za pomocą sondażu diagnostycznego. Osoby za¬kwalifikowane do nich kompletowały narzędzia badawcze (tj. kwestionariusz samooceny jakości życia SF-36, Skalę Satysfakcji z Życia oraz Skalę Nastroju Ogólnego) dwukrotnie, tj. po podjęciu decyzji o aparatowaniu narządu słuchu oraz 60 dni po wykonaniu tej interwencji. Analizę statystyczną wyników przeprowadzono, posługując się programem IBM SPSS Statistics 20. Grupa badana liczyła 60 osób. Wyniki Jakość życia w badanej grupie była wysoka, podobnie jak samoocena satysfakcji z życia. Dwukrotny pomiar obu zmiennych w badaniu podłużnym wskazywał na istotny wzrost satysfakcji z życia w badaniu – post- w przeciwieństwie do zaobserwowanego spadku jakości życia. W pełnym modelu regresji wielokrotnej naj¬bardziej istotne dla wysokiej jakości życia okazały się: samoocena satysfakcji z życia, wiek oraz interwencja w postaci aparatowania narządu słuchu. Krokowa eliminacja zmiennych wyłoniła predykatory wysokiej jakości życia. Wnioski 1.Osoby po 60. r. ż. ze średnim upośledzeniem słuchu cechuje wysoka samoocena jakości życia. 2.Młodszy wiek oraz satysfakcja z życia to predykatory wysokiej jakości życia. 3.Aparatowanie narządu słuchu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie społeczne i emocjonalne osób wykazujących upośledzenie słuchu.