DOSTĘPNOŚĆ DO ŚWIADCZEŃ REHABILITACYJNYCH W OPIECE STACJONARNEJ JAKO ELEMENT PIELĘGNIARSKIEJ OPIEKI GERIATRYCZNEJ - Dykowska, Grażyna; Jaszczyńska, Mariola; Augustynowicz, Anna; Leńczuk-Gruba, Anna; Gołębiak, Izabela (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Niezależnie od teorii i mechanizmów starzenia procesy te powodują zmiany organiczne oraz funkcjonalne prowadzące niejednokrotnie do niepełnosprawności, gdzie istotną rolę odgrywa rehabilitacja. Cel pracy Próba oceny dostępności do świadczeń rehabilitacyjnych, ich skuteczności oraz zakresu niezbędnej opieki pielęgniarskiej u pacjentów w wieku 65 lat i więcej leczonych na Oddziale Rehabilitacyjnym Centrum Kom-pleksowej Rehabilitacji w Konstancinie-Jeziornej. Materiał i metody W badaniu wzięło udział, losowo wybranych, 150 pacjentów w wieku 65 lat (62,7%, czyli 94 osoby to kobiety oraz 56 osób – 37,3% to mężczyźni) leczonych na Oddziale Rehabilitacyjnym. W badaniu wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety składający się z 21 pytań. Udział w badaniu był dobrowolny i anonimowy, o czym poinformowano przed badaniem osoby nim objęte, po wcześniejszym otrzymaniu pisemnej zgody od dyrekcji placówki, gdzie przeprowadzono badanie. Wyniki Wykazano występowanie zależności pomiędzy powodem leczenia na oddziale rehabilitacyjnym, a wiekiem pacjentów. Jednak w pozostałych obszarach badanych zaobserwowano brak występowania zależności po-między ilością pobytów na oddziale rehabilitacji czy też częstością korzystania z rehabilitacji stacjonarnej a miejscem zamieszkania respondentów. Zdaniem większości pacjentów objętych badaniem najlepsze efek¬ty przynosi rehabilitacja stacjonarna (50,2% wszystkich ocen), na kolejnych pozycjach pacjenci wskazali ośrodek dzienny (20,3%), rehabilitację domową (15,9%) i ambulatoryjną (13,6%). Wykazano brak występo¬wania zależności pomiędzy oceną dostępności do różnych form rehabilitacji czy też rodzajem pozytywnych efektów przynoszonych przez rehabilitację a wiekiem pacjentów objętych badaniem. Wnioski Dostępność do świadczeń rehabilitacyjnych w opiece stacjonarnej jest zadowalająca, stanowi niezbędny ele-ment opieki geriatrycznej i jest niezależna od wieku pacjentów czy miejsca zamieszkania.