ROLA PIELĘGNIARKI W OPIECE NAD PACJENTEM PRZYGOTOWYWANYM DO AMPUTACJI KOŃCZYNY DOLNEJ SPOWODOWANEJ ZESPOŁEM STOPY CUKRZYCOWEJ studium przypadku w oparciu o ICNP® - Kuklińska, Aneta (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Cukrzyca jest niewątpliwie jednym z największych problemów współczesnej medycyny. Odsetek chorych wzra¬sta z roku na rok. Współczesny tryb życia – zmniejszona aktywność fizyczna, spożywanie wysokokalorycznych produktów, to główne przyczyny takiego stanu rzeczy. W cukrzycy problem stanowi nie tylko podwyższony poziom glukozy we krwi, ale także zagrożenie licznymi zaburzeniami metabolicznymi, które prowadzą do poważnych powikłań, jak np. amputacja kończyny na skutek zespołu stopy cukrzycowej [Szewczyk, 2013]. Cel pracy Celem prezentowanej pracy jest określenie, na podstawie studium indywidualnego przypadku, problemów pielęgnacyjnych pacjenta oraz zdefiniowanie zadań pielęgniarki w opiece nad pacjentem przygotowywanym do amputacji kończyny dolnej spowodowanej zespołem stopy cukrzycowej. Podczas tworzenia planu opieki odwoływano się do terminów zaczerpniętych z ICNP®. Prezentacja przypadku W prezentowanym przypadku pacjentem jest kobieta w wieku 49 lat z cukrzycą insulino zależną z po¬wikłaniami w zakresie krążenia obwodowego. Pacjentka uskarża się na silny, przeszywający ból chorej kończyny. Chora przygotowywana do zabiegu amputacji kończyny dolnej prawej spowodowanej martwicą palców stopy prawej oraz martwicą przodostopia prawego w przebiegu stopy cukrzycowej. Zabieg prze¬biegł prawidłowo i bez powikłań przy ogólnym znieczuleniu chorej. Wnioski Osoba po zabiegu chirurgicznym amputacji kończyny dolnej nie jest zdolna do samoopieki i samopielę¬gnacji. zastosowaniu terminów z katalogu ICNP® proces pielęgnowania jest zrozumiały dla osób o różnych narodowościach.