STOMIA JELITOWA U PACJENTÓW 65 PLUS W KONTEKŚCIE PROBLEMÓW PIELĘGNACYJNYCH - Jankowska-Puzio, Lidia (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Wydolność samoopiekuńcza osób starszych z wyłonioną stomią jelitową uwarunkowana jest jej funkcjonal¬nością oraz sprawnością fizyczną i psychiczną seniorów. Cel pracy Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wieloaspektowości problemów pacjentów w starszym wieku po wyłonieniu stomii jelitowej. Przegląd W pielęgnacji stomii bardzo istotne jest zmotywowanie pacjenta do podejmowania czynności w tym zakre¬sie bazujące na przekonaniu, że normalne życie ze stomią jest możliwe. Wymaga to kierunkowanej eduka¬cji prowadzonej przez pielęgniarkę, doboru właściwego sprzętu stomijnego i jego poprawnego stosowania przez pacjenta, jego rehabilitacji fizycznej i psychospołecznej. W życiu stomika bardzo ważna jest również właściwa dieta, uregulowanie wypróżnień oraz aktywność fizyczna i społeczna. Wnioski W osiągnięciu wydolności samoopiekuńczej seniorów z wyłonioną stomią szczególną rolę odgrywa profe¬sjonalizm personelu medycznego, udział i wsparcie rodziny, rehabilitacja przed i po zabiegu wyłonienia oraz wsparcie wolontariuszy i organizacji samopomocowych. Seniorzy czasami lepiej adaptują się do normalnego życia ze stomią niż osoby młodsze.