Ketoprofen z lizyną w farmakoterapii bólu, czyli jak można efektywnie poprawić skuteczność i bezpieczeństwo znanego NLPZ - Woroń, Jarosław (Lekarz POZ, 2019)
Wybór niesteroidowego leku przeciwzapalnego (NLPZ) w farmakoterapii bólu musi uwzględniać jego skuteczność i bezpieczeństwo stosowania. W celu poprawy profilu farmakokinetycznego znanych i stosowanych od dawna NLPZ można wykorzystać metody tworzenia nowych form farmaceutycznych. Przykładem takiego leku jest sól lizynowa ketoprofenu, która z uwagi na szybki początek działania jest w aktualnych standardach leczenia bólu rekomendowana w bólu ostrym. Ze względu na bezpieczeństwo stosowania lek ten jest dostępny bez recepty.