Stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów a ryzyko działań niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego - Woroń, Jarosław (Lekarz POZ, 2019)
Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) są jednymi z najczęściej stosowanych leków w praktyce klinicznej. Oprócz niezaprzeczalnych korzyści u pacjentów z bólem mogą one niestety indukować występowanie działań niepożądanych związanych z hamowaniem syntezy cytoprotekcyjnych prostaglandyn w przewodzie pokarmowym. W skutecznym przeciwdziałaniu powikłaniom ze strony przewodu pokarmowego istotna jest indywidualizacja wyboru leku, jego prawidłowe dawkowanie, a także unikanie niekorzystnych interakcji z innymi lekami stosowanymi przez pacjenta.