POSTĘPOWANIE REHABILITACYJNE U PACJENTÓW PO ENDOPROTEZOPLASTYCE STAWU BIODROWEGO W OKRESIE SZPITALNYM JAKO PROFILAKTYKA PRZEWLEKŁYCH DEFICYTÓW FUNKCJONALNYCH - Sowa, Katarzyna; Kotwas, Artur; Antczak, Krzysztof; Zdziarski, Krzysztof; Knyszyńska, Anna; Karakiewicz, Beata (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Koksartroza w Polsce dotyka ok. 8 mln. osób. Wcześnie wdrożona fizjoterapia decyduje o sukcesie leczenia. Cel Celem pracy była analiza procesu rehabilitacji pacjentów poddanych operacji stawu biodrowego. Materiał i metody Analizowano dokumentację medyczną 100 pacjentów poddanych operacji. Wyniki Najczęstszym rozpoznaniem u pacjentów była koksartroza. Wartości BMI badanych różniły się istotnie w zależności od miejsca zamieszkania. Pacjenci rozpoczynali rehabilitację pomiędzy 1- a 4 dniem. Pioniza¬cję w 89% przypadków przeprowadzono 1 dnia. Naukę chodu o kulach podjęło 93 pacjentów. Wnioski 1. Pierwotna koksartroza jest wskazaniem do skierowania pacjenta na endoprotezoplastykę. 2. Wraz z przebiegiem rehabilitacji występuje progres poziomu funkcjonalności pacjentów. 3. Na przebieg rehabilitacji nie ma wpływu płeć.