WIEK A POZIOM AKCEPTACJI CHOROBY PRZEZ PACJENTÓW Z WIRUSOWYM ZAPALENIEM WĄTROBY TYPU C - Kaźmierczak, Justyna; Kochman, Dorota (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Najwięcej zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu C dotyczy pacjentów między 20 a 40 rokiem życia. Choroba ta jest dużym wyzwaniem diagnostycznym ze względu na skąpoobjawowy przebieg. Cel Celem niniejszego opracowania jest analiza jakości życia pacjentów z WZW typu C uwarunkowana wie-kiem chorego. Materiał i metody Badania zostały przeprowadzone wśród 101 osób. Zastosowano w nich metodę szacowania oraz sondażu diagnostycznego, technikę ankietowania, natomiast narzędzia użyte w pracy to standaryzowany kwestiona¬riusz WHOQOL-Bref. Wyniki Wiek badanych nie pozostawał w istotnej statystycznie korelacji z wynikami jakości życia i jej podskal (p>0,05). Wnioski Zaawansowanie wieku pacjentów z WZW typu C wpływało na osiągnięcie niższego poziomu jakości życia.