OPIEKA PIELĘGNIARSKA WOBEC PACJENTA Z DYSKOPATIĄ ODCINKA SZYJNEGO LECZONĄ OPERACYJNIE - Romanowska, Wioletta (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Częstą chorobą dotyczącą kręgosłupa są zmiany zwyrodnieniowe międzykręgowych krążków. Cel Celem pracy była analiza zadań pielęgniarki w opiece nad pacjentem po usunięciu zwyrodniałego dysku i stabilizacji międzytrzonowej. Prezentacja przypadku W prezentowanym przypadku pacjent jest w przebiegu leczenia operacyjnego dyskopatii w odcinku szyj-nym kręgosłupa. Wnioski 1. Problemy pielęgnacyjne u pacjentki ze zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa szyjnego w „0” dobie po operacji: ból pooperacyjny, nudności i wymioty, ryzyko powikłań krążeniowo-oddechowych, ryzyko niedotlenienia organizmu, ryzyko zakażenia rany operacyjnej, ryzyko infekcji w miejscu wkłucia, ryzyko zakażenia w układzie moczowym, deficyt w zakresie czynności samoobsługowych. 2. Zadania pielęgniarki w opiece nad pacjentką ze zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa szyjnego w „0” dobie po operacji: monitorowanie natężenia bólu i udział w terapii przeciwbólowej, aktywny udział w terapii zaburzeń wodno-elektrolitowych, zapewnienie optymalnej wentylacji płuc, wdrożenie działań w profilaktyce powikłań pooperacyjnych, realizacja podstawowych czynności pielęgnacyjnych.