WYBRANE SKALE PUNKTOWE STOSOWANE W GERIATRYCZNEJ OCENIE STANU CHOREGO - Biercewicz, Monika (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Wstęp Kompleksowa ocena geriatryczna – KOG (ang. Comprehensive Geriatric Assessment – CGA) jest fundamen¬talną zasadą postępowania w geriatrii zmierzającą do ograniczenia dysfunkcji u osób starszych. Jest to wie¬lokierunkowy, zintegrowany proces diagnostyczny niezbędny do oceny biopsychospołecznej osoby starszej przebywającej w środowisku domowym lub instytucjonalnym. Cel Celem pracy jest przedstawienie najczęściej stosowanych standaryzowanych narzędzi ułatwiających prze-prowadzenie oceny stanu funkcjonalnego, mentalnego i socjalnego pacjentów w wieku starszym, wykorzy¬stywanych w całościowym procesie diagnostycznym, jaki stanowi kompleksowa ocena geriatryczna. Przegląd Skale punktowe stosowane w całościowej ocenie geriatrycznej (CGA) można podzielić na 4 duże grupy tj. skale oceniające stan zdrowia fizycznego (Clinical/Outcome Assessment), skale oceniające stan czynnościo¬wy (Activities of Daily Living), skale oceniające stan umysłowy (Cognitive and Mental Assessment) oraz skale oceniające sytuację (stan) socjalno-środowiskową badanego (Global Assessment/Quality of Life). Wnioski Przedstawione skale punktowe można z powodzeniem zastosować zarówno w lecznictwie zamkniętym (od¬działy szpitalne) jak i w placówkach świadczących opiekę długoterminową (zakładach opiekuńczo-leczni¬czych, oddziałach rehabilitacyjnych, domach opieki nad osobami przewlekle chorymi itp.) oraz w lecznic¬twie otwartym, a również w praktyce lekarza i pielęgniarki rodzinnej.