JAKOŚĆ ŻYCIA PACJENTEK PO MASTEKTOMII – ANALIZA Z WYKORZYSTANIEM KWESTIONARIUSZA QLQ-C30 - Benirowska, Sylwia (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2018)
Wstęp Rak piersi w Polsce jest główną przyczyną zgonów u kobiet. Wczesna diagnoza i podjęte leczenie wydłuża życie i wpływa na jakość życia kobiet. Cel Celem pracy jest określenie jakości życia pacjentek po wykonaniu zabiegu mastektomii zwykorzystaniem Kwestionariusza QLQ-C30 . Materiał i metody Badania zostały przeprowadzone pośród 100 chorych. W badaniach wykorzystano kwestionariusz QLQ-C30. Wyniki Kobiety po amputacji piersi mają problemy z relacjami rodzinnymi i towarzyskim. Zauważalne są również problemy w wykonywaniu czynności dnia codziennego. Kobiety również zawracają uwagę na swój wygląd zewnętrzny, postrzeganie siebie po amputacji piersi znacznie wpływa na jakość życia. Wnioski Wyniki przedstawione w pracy wskazują na znaczne obniżenie jakości życia pacjentek po mastektomii, zaburzenia te zauważalne są na płaszczyźnie fizycznej i psychicznej.