ANALIZA SPECYFICZNYCH OBJAWÓW U PACJENTEK PO USUNIĘCIU PIERSI Z POWODU RAKA Z WYKORZYSTANIEM KWESTIONARIUSZA QLQ-BR23 - Benirowska, Sylwia (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2018)
Wstęp Światowa Organizacja Zdrowia jako naczelne zadanie stawia sobie dbałość o dobrą jakość życia chorych po leczeniu przeciwnowotworowym . Cel Celem pracy jest analiza specyficznych objawów u pacjentek po usunięciu piersi z powodu raka z wykorzystaniem kwestionariusza QLQ-BR23. Materiał i metody Badania zostały przeprowadzone pośród 100 chorych. W badaniach wykorzystano kwestionariusz QLQ-C23. Wyniki Dyskomfort u pacjentek dotyczył odczuwania smaku potraw, czucia się chorym/niedobrze, odczuwania bólu w ramieniu lub barku, obrzęku ramienia lub ręki, trudności z podnoszeniem ramienia, obrzęku chorej piersi -odpowiedzi utrzymywały się na poziomie średnim. Wnioski Wskazane problemy, niewątpliwie pogarszały u pacjentek satysfakcję z życia.