Rozpuszczalne receptory CD30 i CD26 w surowicy krwi chorych na atopowe zapalenie skóry jako markery stopnia nasilenia procesu chorobowego - Broniarczyk-Dyła, Grażyna; Prusińska-Bartoś, Magdalena; Grzegorczyk, Janina; Jarzębska, Marzanna; Wawrzycka-Kaflik, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą, nawrotową, zapalną chorobą skóry, której częstość występowania jest coraz wyższa. Etiopatogeneza AZS jest wieloczynnikowa i nadal nie do końca poznana. Szczególnie ważne wydają się zjawiska immunologiczne, a zwłaszcza zaburzenia równowagi pomiędzy subpopulacjami limfocytów pomocniczych Th1 i Th2. Celem pracy była ocena stężeń rozpuszczalnych receptorów CD30 (sCD30) i CD26 (sCD26) u chorych na AZS w zależności od stopnia nasilenia zmian chorobowych oraz zbadanie ewentualnych zależności pomiędzy tymi wskaźnikami a całkowitym poziomem IgE, eozynofilią obwodową i aktualnym stanem klinicznym, ocenianym za pomocą skali SCORAD. Stężenia sCD30 i sCD26 oznaczono w surowicy metodą immunoenzymatyczną ELISA. W badaniach własnych wykazano, że u chorych na AZS w okresie zaostrzenia i remisji choroby stężenie rozpuszczalnego receptora CD30 w surowicy krwi jest znamiennie podwyższone w porównaniu z grupą kontrolną (odpowiednio p=0,007 i p=0,003). Natomiast stężenie rozpuszczalnego receptora CD26 było statystycznie niższe niż w grupie kontrolnej zarówno w okresie nasilenia, jak i poprawy stanu klinicznego (odpowiednio p=0,002 i p=0,001). Wykazano statystycznie znamienną zależność pomiędzy stężeniem rozpuszczalnego receptora CD30 a stanem klinicznym chorych na AZS, ocenianym przy pomocy skali SCORAD zarówno w aktywnym okresie choroby, jak i w czasie remisji. Podobnych zależności nie stwierdzono w zakresie sCD26. Wyniki badań własnych zdają się potwierdzać możliwość wykorzystania pomiarów stężenia rozpuszczalnego receptora CD30 w monitorowaniu aktualnego nasilenia zmian chorobowych u pacjentów z AZS.