Makrolidy – właściwości i zastosowanie lecznicze - Denys, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Podstawą racjonalnej antybiotykoterapii zakażeń bakteryjnych jest dobra znajomość przeciwbakteryjnych właściwości leków, ich właściwości farmakokinetycznych, tj. uzyskiwanie odpowiedniego stężenia w tkankach docelowych. Zastosowanie makrolidów umożliwia wykorzystanie właściwości przeciwzapalnych tej grupy leków, ich korzystnego wpływu na układ odpornościowy zakażonych organizmów, co w połączeniu z szerokim zakresem ich aktywności przeciwbakteryjnej umożliwia racjonalne podejście do kontroli infekcji, przede wszystkim w układzie oddechowym.