Problemowe korzystanie z internetu przez dzieci i młodzież w praktyce lekarza rodzinnego - Silczuk, Andrzej (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2019)
Stwierdzenie nadużywania internetu i nowych technologii przez młodzież prowadzi zazwyczaj do postawienia dość ogólnikowej diagnozy „uzależnienia”, a wraz z nią – do poczucia bezradności w kontekście wydania skutecznych zaleceń terapeutycznych. Ze względu na brak jednoznacznych zaleceń dotyczących postępowania leczniczego, w pracy przedstawiono przegląd stanu wiedzy o nadmiernym zaangażowaniu w używanie internetu przez dzieci i młodzież. Szczególny nacisk położono na krytyczny przegląd dostępnej wiedzy na temat tzw. uzależnienia od internetu oraz przedstawienie użytecznych treści możliwych do zastosowania w codziennej praktyce klinicznej lekarza pediatry lub lekarza rodzinnego. Trudności może stanowić diagnostyka różnicowa. W razie wątpliwości warto skierować młodego pacjenta do specjalisty psychiatry w celu wykluczenia podłoża innego niż „uzależnieniowe”. Warto pamiętać o społecznym (rodzinnym – systemowym) kontekście trudności – interwencja terapeutyczna jest jednym z głównych oddziaływań leczących.