O konieczności zmiany paradygmatu w badaniach nad substancjami psychoaktywnymi przez wdrożenie uczenia maszynowego i sztucznej inteligencji - Al-Imam, Ahmed; Motyka, Marek (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2019)
Dwudziesty pierwszy wiek jest okresem spektakularnego postępu naukowego, zwłaszcza w dziedzinie informatyki i stale rozszerzających się zastosowań sztucznej inteligencji. Wykorzystanie koncepcji uczenia maszynowego rewolucjonizuje badania medyczne i paramedyczne. Tę koncepcję można również zastosować w badaniach nad substancjami psychoaktywnymi, zwłaszcza do wyszukiwania informacji ze światowych baz danych literatury przedmiotu, systematycznego przeglądu pojawiających się publikacji, przewidywania przyszłych trendów rozpowszechniania tych substancji na świecie, a także do ustalania wzoru niewłaściwego ich stosowania oraz wszelkich aktywności związanych z ich używaniem. Systematyczny przegląd literatury przeprowadzany w internetowych bazach danych wskazuje na wyraźne deficyty działań badawczych w zakresie problematyki dotyczącej uczenia maszynowego. Zdaniem autorów wypełnienie tej luki pozwoli na pełniejszą analizę zjawiska używania substancji psychoaktywnych oraz ustalenie pojawiających się tendencji. W pracy przedstawiono projekt szeroko zakrojonych badań z zastosowaniem proponowanej koncepcji, których głównym celem jest ocena rozpowszechnienia używania i nadużywania substancji psychoaktywnych, w tym nowych substancji psychoaktywnych, na poziomie krajowym i międzynarodowym, a przy tym ustalenie adekwatnych i rzetelnych strategii profilaktycznych oraz opracowanie wytycznych do zarządzania w sytuacjach kryzysowych.