Objawy, diagnostyka i leczenie zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem - Polaczek-Krupa, Barbara; Czechowicz-Janicka, Krystyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) jest chorobą centralnej części siatkówki, prowadzącą w stadiach zaawansowanych do dużego upośledzenia widzenia. Wczesne stadia makulopatii związanej z wiekiem (ARM) cechują się pojawieniem się na dnie oka druzów oraz nieprawidłowości w obrębie nabłonka barwnikowego siatkówki. Późne stadia zwyrodnienia, występujące w postaci zanikowej i wysiękowej, to zanik geograficzny siatkówki i naczyniówki oraz neowaskularyzacja naczyniówkowa. Etiologia choroby nie jest całkowicie poznana. Jako czynniki ryzyka wymienia się wiek, płeć, rasę, uwarunkowania genetyczne, światło widzialne, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, palenie papierosów oraz niedobór antyoksydantów. Wśród metod badawczych największe znaczenie w diagnostyce choroby i monitorowaniu jej leczenia ma angiografia fluoresceinowa. Leczenie przyczynowe nie jest znane. W odpowiednio dobranych przypadkach stosuje się fotokoagulację laserem argonowym, terapię fotodynamiczną oraz leczenie chirurgiczne. Podkreśla się również dużą rolę prawidłowo skomponowanej diety, ubogiej w tłuszcze oraz bogatej w antyoksydanty.