Choroba refluksowa przełyku jako częsta przyczyna przewlekłego kaszlu - Zieliński, Jan (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Kaszel jest jednym z częstych objawów, z którymi chorzy zgłaszają się do lekarza. Szczególnie przewlekły kaszel jest objawem, mającym duży wpływ na życie chorego. Najczęstszymi przyczynami przewlekłego kaszlu jest przewlekłe zapalenie oskrzeli i przewlekła obturacyjna choroba płuc. U chorych, którzy nie palą papierosów, z prawidłowym wynikiem badania radiologicznego klatki piersiowej, częstą przyczyną kaszlu jest choroba refluksowa przełyku. Zarzucanie kwaśnej treści żołądka do przełyku powoduje odczyn zapalny w dolnej jego części oraz mikroaspirację treści żołądka do dróg oddechowych. Kaszel w chorobie refluksowej ma związek ze spożywaniem pokarmów, przyjmowaniem pozycji leżącej po jedzeniu oraz występuje rano po wstaniu z łóżka. Kaszlowi może towarzyszyć zgaga i inne objawy z przewodu pokarmowego. Rozpoznanie potwierdza się 24-godzinnym monitorowaniem pH w dolnej części przełyku. Ze względu na małą dostępność i koszty tego badania w przypadku typowych objawów choroby stosuje się leczenie próbne. Ustąpienie kaszlu jest potwierdzeniem prawidłowości rozpoznania. Leczeniem z wyboru jest stosowanie inhibitora pompy protonowej. Nawracanie objawów po odstawieniu leczenia jest wskazaniem do leczenia operacyjnego.