Atopowe zapalenie skóry. Interdyscyplinarne rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej. Część II. Leczenie ogólne oraz nowe metody terapeutyczne - Nowicki, Roman; Trzeciak, Magdalena; Kaczmarski, Maciej; Wilkowska, Aleksandra; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Kowalewski, Cezary; Rudnicka, Lidia; Kulus, Marek; Mastalerz-Migas, Agnieszka; Peregud-Pogorzelski, Jarosław; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Śpiewak, Radosław; et al. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2019)
Terapia atopowego zapalenia skóry powinna skutecznie eliminować kliniczne objawy choroby, zapobiegać zaostrzeniom i powikłaniom oraz poprawiać jakość życia pacjentów. W przypadku atopowego zapalenia skóry o ciężkim przebiegu i przy braku poprawy po leczeniu miejscowym zaleca się rozważenie włączenia terapii ogólnej. Pacjenci wymagają częstych konsultacji wielospecjalistycznych, a niekiedy hospitalizacji. W leczeniu atopowego zapalenia skóry nie zaleca się akupunktury, akupresury, biorezonansu, homeopatii oraz ziół chińskich.