Resternotomy in children with congenital heart disease – management algorithm applied in the Department of Cardiothoracic Surgery in Children’s Memorial Health Institute in Warsaw - Jaworski, Radoslaw; Kansy, Andrzej; Birbach, Mariusz; Pastuszko, Andrzej; Mozol, Krzysztof; Kozlowski, Michal; Wasiak, Aleksandra; Burczynski, Piotr; Maruszewski, Bohdan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2019)
W artykule podsumowano zagadnienia dotyczące resternotomii u dzieci z wrodzonymi wadami serca poruszane na IX Kongresie Polskiego Towarzystwa Kardio-Torakochirurgów 2018 w Szczecinie. Podjęto próbę omówienia różnych aspektów tego zagadnienia, która ma na celu usystematyzowanie dostępnej wiedzy oraz zminimalizowanie ryzyka związanego z ponownymi operacjami w tej grupie pacjentów. Dodatkowo przedstawiono algorytm postępowania diagnostyczno-leczniczego u dzieci zakwalifikowanych do resternotomii stosowany w Klinice Kardiochirurgii Instytutu – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.