Anachroniczny system. Rozmowa z Cezarym Szczylikiem - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2005)
– Mamy program onkologiczny i dobrze, że zaistniał on w mediach i wśród polityków. Uważam jednak, iż w niektórych punktach wymaga on istotnych uzupełnień. Wiem także, że moje poglądy na ten temat nie są akceptowane. Przestano mnie zapraszać na posiedzenia Polskiej Unii Onkologii. Myślę, że to nie jest droga do rozwiązywania palących problemów polskiej onkologii bo do wypracowania racjonalnego programu powinno się dochodzić drogą merytorycznej dyskusji a nie eliminacji polemistów. Potrzeba restrukturyzacji polskiej onkologii jest dużo większa niż zakładają plany PUO.