Co nowego w IUGR w aspekcie endokrynologicznym? - Korpysz, Alicja; Szalecki, Mieczysław (Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism, 2019)
Genetyczne przyczyny IUGR: Gen IGF 2 kodujący syntezę IGF2 przyczynia się do wzrastania płodu. Rolę w regulacji wzrastania płodu odgrywają także geny matczyne: PHLDA2, GRB10, oraz łożyskowe ALS. Mutacja CDKN1C może prowadzić do IUGR. W zespole SRS prócz epimutacji 11p15 oraz disomii 7, przyczyną może być mutacja genów HMAGA2-PLAG1-IGF2. Niedobór wzrostu: u 10% dzieci z IUGR z niedoborem wzrostu opisana została mutacja genu ACAN (aggrecan gene). Dzieci z IUGR i z dynamiczną ewolucją dojrzewania mogą uzyskać lepszy wzrost końcowy dzięki terapii łączonej GH i analogiem GnRH. Insulinooporność: W świetle nowych doniesień upatrywane są: stres oksydacyjny w czasie ciąży, epigenetyczna regulacja w okresie płodowym u dzieci z IUGR oraz obwodowa i centralna oporność na insulinę w okresie catch up growth.