Rodzina ISO - Oleszczyk, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2005)
Dbałość o zapewnienie jakości świadczeń leczniczych realizowanych w GCR Repty ma ponad 10-letnią historię. W 1994 r. wprowadzono pierwszą wersję ankiety badającej poziom satysfakcji chorych. Pokonaliśmy barierę lęku przed oceną konsumentów naszej pracy. Taki był początek. Wstępne wyniki analiz badań ankietowych zaprezentowaliśmy na Pierwszej Ogólnopolskiej Konferencji Jakość w Opiece Zdrowotnej zorganizowanej wiosną 1996 r. przez Centrum Monitorowaniu Jakości w Ochronie Zdrowia w Krakowie (CMJ). W tym samym roku w szpitalu utworzono stanowisko koordynatora programu ciągłej poprawy jakości (obecnie: koordynator ds. jakości usług medycznych).