Niewygodni farmaceuci - Paprocki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2005)
Miejsce farmaceuty jest przy łóżku pacjenta. Jako partner lekarza powinien współuczestniczyć w doborze farmakoterapii oraz śledzić jej przebieg – wynika z założeń idei farmacji klinicznej, która święci triumfy w państwach rozwiniętych. W Polsce nie tylko się nie rozwija, ale w ogóle nie zaistniała, stłamszona w zarodku jeszcze w okresie PRL-u, a obecnie wygodnie zapomniana.