Rumień wędrujący – problemy diagnostyczne, postępowanie i leczenie - Kocbach-Przudzik, Aleksandra; Botulińska, Anna; Markiewicz, Agnieszka; Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka B.; Kocbach, Piotr (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Borelioza z Lyme jest najbardziej znaną i najczęstszą chorobą odkleszczową, która może ograniczać się do zajęcia skóry, obejmować układ stawowo-mięśniowy, serce lub układ nerwowy. Rumień wędrujący jest skórną manifestacją wczesnej boreliozy. Jego leczeniem zajmują się lekarze specjaliści chorób zakaźnych, lekarze rodzinni, a także dermatolodzy. Rozpoznanie ustala się na podstawie obrazu klinicznego i wywiadu. Często nie jest to łatwe, bo zmiany na skórze mogą przypominać inne choroby, a pacjent może nie kojarzyć objawów z ukłuciem przez kleszcza. Przedstawiamy interesujące przykłady nietypowych obrazów klinicznych rumienia wędrującego z uwzględnieniem diagnostyki różnicowej. Ponadto prezentujemy możliwości diagnostyczne oraz zalecenia terapeutyczne dotyczące tej choroby.