Świerzb hiperkeratotyczny u pacjenta z zaburzeniami ogólnoustrojowymi – ocena wyników leczenia iwermektyną - Kosmala, Aleksandra; Szymoniak-Lipska, Marta; Jałowska, Magdalena; Dobrzyńska, Marta; Bowszyc-Dmochowska, Monika; Adamski, Zygmunt; Żaba, Ryszard (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2019)
Świerzb jest szeroko rozpowszechnioną, zakaźną chorobą pasożytniczą, która występuje we wszystkich grupach społeczno-ekonomicznych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieściła świerzb na liście tzw. neglected tropical diseases (zaniedbanych chorób tropikalnych). Ostatnie badania wskazują, że aż u 45% pacjentów ze świerzbem stawiana jest błędna diagnoza. Świerzb hiperkeratotyczny jest rzadką, ciężką i bardzo zakaźną postacią świerzbu, która występuje głównie u pacjentów w stanie immunosupresji lub osób z zaburzeniami psychicznymi. Standardowo w leczeniu świerzbu hiperkeratotycznego stosuje się miejscowy lek o działaniu świerzbobójczym w skojarzeniu z iwermektyną stosowaną doustnie. Celem pracy jest przedstawienie przypadku 19-letniego mężczyzny z zespołem Downa i zaburzeniami ogólnoustrojowymi, u którego rozpoznano świerzb hiperkeratotyczny i wdrożono leczenie iwermektyną doustnie z dobrym skutkiem. Wskazujemy, że iwermektyna stanowi skuteczny i bezpieczny środek w leczeniu świerzbu hiperkeratotycznego. Przedstawiony przypadek świadczy o celowości rejestracji w Polsce iwermektyny podawanej ogólnoustrojowo we wskazaniu do leczenia świerzbu hiperkeratotycznego.