Wpływ czynników dietetycznych i stylu życia na przebieg łuszczycy - Rzadkowolska, Katarzyna; Żebrowska, Agnieszka (Pielęgniarstwo w Opiece Długoterminowej / Long-Term Care Nursing, 2019)
Łuszczyca to przewlekła, zapalna choroba skóry. Obejmuje wiele postaci, które różnią się obrazem klinicznym od siebie. Istotne znaczenie w patogenezie łuszczycy i w prowokowaniu zaostrzeń objawów, przypisuje się czynnikom środowiskowym. Istnieją pojedyncze doniesienia, że objawy łuszczycy może nasilać podaż glutenu w diecie pacjenta. Dane dotyczące współistnienia tej dermatozy z nadwrażliwością na gluten mimo, iż są wciąż niejednoznaczne, to sugerują, że ten czynnik może mieć wpływ na przebieg choroby. Badania wskazują również na związek łuszczycy z występowaniem otyłości. Zwraca się również uwagę na fakt, iż odpowiednio skomponowana dieta umożliwia regulację mechanizmów zapalnych, mających ogromne znaczenie w tej jednostce chorobowej. Liczne badania potwierdzają też częstsze występowanie nałogu tytoniowego i alkoholowego u pacjentów z łuszczycą.