Lęk przed postępowaniem choroby u pacjentów chorych na nowotwory - Laskowska, Joanna; Sanna, Katarzyna (Psychoonkologia, 2018)
Lęk przed postępowaniem choroby (fear of progression – FoP) to obawa, że choroba będzie postępować lub dojdzie do jej wznowienia. Jest to zjawisko, które może dotyczyć wszystkich chorób przewlekłych, w tym chorób nowotworowych. Lęku przed postępowaniem choroby nie zalicza się do zaburzeń lękowych w obowiązujących systemach klasyfikacyjnych chorób psychicznych, ponieważ stanowi on naturalną reakcję organizmu w obliczu zagrożenia zdrowia i życia związanego z chorobą. Wśród pacjentów doświadczających FoP występuje duże zapotrzebowanie na pomoc psychologiczną, jednak brakuje jasnych kryteriów diagnostycznych określających, kiedy lęk ten staje się nieadaptacyjny. Nie istnieje także jeden model teoretyczny, który wyjaśniłby powstawanie i utrzymywanie się tego zjawiska. Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych aspektów lęku przed postępowaniem choroby nowotworowej oraz wyjaśnienie mechanizmów jego powstawania na podstawie wybranego modelu teoretycznego, a także zwrócenie uwagi na potrzebę zwiększenia zainteresowania FoP, ponieważ może on stanowić istotny problem, który pacjenci chcieliby omówić podczas konsultacji z onkologiem lub psychoonkologiem.