Białaczka skóry w przebiegu przewlekłej białaczki limfocytowej leczona ibrutynibem - Osmola, Małgorzata; Gierej, Beata; Waszczuk-Gajda, Anna; Kłosowicz, Agata; Hałaburda-Rola, Marta; Jędrzejczak, Wiesław Wiktor; Basak, Grzegorz; Ziarkiewicz-Wróblewska, Bogna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Naciek skóry przez białaczkę w przewlekłej białaczce limfocytowej (chronic lymphocytic leukaemia – CLL) występuje u ok. 5% pacjentów. Jest znacznie rzadziej obserwowany niż nowotwory skóry komplikujące przebieg CLL z częstością do 20% czy niespecyficzne zmiany skórne. Dlatego kluczowe jest przeprowadzenie diagnostyki zmian w celu ustalenia ich etiologii u pacjentów z CLL. W pracy przedstawiono przypadek 60-letniej kobiety z CLL, u której 7 lat po ustaleniu rozpoznania zaobserwowano rozlane zmiany skórne, potwierdzone histologicznie jako naciek CLL, z dobrą odpowiedzią na leczenie ibrutynibem.