Zastosowanie tapentadolu u pacjentów w wieku podeszłym w trakcie leczenia systemowego – opis przypadku - Stryczyńska-Mirocha, Adriana; Mirocha, Martyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2019)
Ryzyko rozwoju choroby nowotworowej wzrasta wraz z wiekiem, a ból stanowi jeden z najczęstszych objawów towarzyszących nowotworom. W związku z częstym współwystępowaniem innych chorób przewlekłych czy dolegliwości leczenie bólu nowotworowego u osób w wieku podeszłym może stanowić wyzwanie dla specjalistów. Konieczność jednoczesnego stosowania wielu leków i duże prawdopodobieństwo ich interakcji sprawiają, że w praktyce wybór odpowiedniego analgetyku nie może być przypadkowy. Do leków o korzystnym profilu farmakokinetycznym należy tapentadol. Dzięki połączeniu w jednej cząsteczce działania agonistycznego względem receptora opioidowego μ w ośrodkowym układzie nerwowym oraz hamowania wychwytu zwrotnego noradrenaliny w zstępującym układzie antynocyceptywnym cechuje się on wysoką skutecznością w leczeniu umiarkowanego i silnego bólu nowotworowego, także o charakterze neuropatycznym. Z uwagi na niskie ryzyko interakcji lekowych tapentadol stanowi bezpieczną opcję terapeutyczną u pacjentów obciążonych wielochorobowością.