Depresja w chorobach neurologicznych – problem diagnostyczny i terapeutyczny - Koszewska, Iwona; Bzinkowska, Dorota (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Depresja bardzo często towarzyszy schorzeniom neurologicznym, zwłaszcza udarom mózgu, chorobie Parkinsona czy Huntingtona. Patomechanizm depresji zazwyczaj jest złożony. Poza rozległością, lokalizacją i typem zmian w OUN dużą rolę odgrywają czynniki psychologiczne, społeczne. Nie zawsze chorzy spełniają pełne kryteria zespołu depresyjnego proponowane przez ICD10. Warto zdawać sobie sprawę z wartości diagnostyki różnicowej, która pozwala odróżnić depresję pierwotną, związaną z patogenezą choroby neurologicznej, od wtórnej, będącej wynikiem niesprawności psychicznej i ruchowej czy też zmiany roli i pozycji w życiu. Poprawna diagnostyka jest warunkiem prawidłowego leczenia.