Gwałtownie postępująca zaćma pęczniejąca u pacjentki ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 2 - Grąbczewski, Andrzej; Samelska, Katarzyna; Kurowska, Anna; Skopiński, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Celem pracy jest przedstawienie przypadku gwałtownie postępującej zaćmy pęczniejącej, która rozwinęła się po wyrównaniu glikemii u pacjentki ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 2. oraz omówienie patomechanizmu powstawania zaćmy cukrzycowej i pęcznienia soczewki.