Aktualny stan wiedzy dotyczący nawigowanej laseroterapii siatkówki (Navilas) - Lachowicz, Ewelina; Lubiński, Wojciech (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2019)
Cyfrowe systemy wspomagające laseroterapię umożliwiły wprowadzenie do leczenia chorób siatkówki nowej jakości – nawigowanej terapii laserowej. Navilas jest pierwszym i dotychczas jedynym aparatem na świecie wykorzystującym tą technologię i pozwalającym na wystandaryzowane postępowanie. Zastosowana długość fali (577 nm – żółta) zalecana jest obecnie do leczenia chorób siatkówki. Tryb impulsów mikrosekundowych daje dodatkowo możliwość terapii zmian zlokalizowanych poddołkowo i okołodołkowo. Navilas dzięki nowatorskim rozwiązaniom znacząco przewyższa konwencjonalną laseroterapię. System oferuje wysoką precyzję i długotrwały korzystny efekt terapeutyczny przy zwiększonym poziomie bezpieczeństwa. Nawigowana laseroterapia siatkówki znalazła dotychczas zastosowanie m.in. w zakrzepie żyły środkowej siatkówki lub jej gałęzi, w proliferacyjnej retinopatii cukrzycowej, cukrzycowym obrzęku plamki, centralnej chorioretinopatii surowiczej, makrotętniakach, teleangiektazjach siatkówkowych, poliploidalnej waskulopatii naczyniówkowej oraz w przypadku zmian obwodowych. Nawigowana terapia ma potencjalne możliwości zastąpienia tradycyjnej laseroterapii w wielu chorobach siatkówki.