Zaburzenia zatorowo-zakrzepowe w klinice chorób naczyniowych układu nerwowego – zapobieganie i terapia - Palasik, Witold (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Udar niedokrwienny mózgu jest poważną chorobą. Jedną z przyczyn odgrywającą rolę w jej patomechanizmie są zaburzenia zakrzepowe, dlatego terapia przeciwkrzepliwa jest jedną z najskuteczniejszych form profilaktyki. Powinna ona być stosowana rozważnie, pod kontrolą międzynarodowego współczynnika znormalizowanego (INR) ze względu na potencjalne zagrożenia. Osobną podgrupę chorych stanowią pacjenci z migotaniem przedsionków. Wskazane mogą być tu techniki ablacyjne, ale również leczenie przeciwkrzepliwe z wskaźnikiem INR pomiędzy 2,0 a 3,0. Najbezpieczniejszą alternatywą leczenia przeciwkrzepliwego jest stosowanie heparyn, lecz codzienne iniekcje są dla pacjenta uciążliwe.