Sekrety terapii przeciwparkinsonowskiej - Fiszer, Urszula (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Choroba Parkinsona należy do częstych zaburzeń neurologicznych. Skuteczność terapii zależy od wielu czynników podczas kwalifikacji do prawidłowego leczenia. Należą do niech: właściwe rozpoznanie, właściwy lek i jego dawka, a także charakterystyka pacjenta. W wyborze odpowiedniej metody istotny jest również etap choroby. W przypadku nieskutecznej terapii farmakologicznej rozważyć należy leczenie operacyjne.