Ocena rozwoju ruchowego dzieci z okołoporodowym uszkodzeniem mózgu - Kempka-Dobra, Ewa; Steinborn, Barbara (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W pracy dokonano oceny rozwoju ruchowego dzieci z okołoporodowym uszkodzeniem mózgu. Ocenę dzieci przeprowadzono z wykorzystaniem elementów Monachijskiej funkcjonalnej diagnostyki rozwojowej. Zgodnie z tą metodą wyodrębniono i poddano obserwacji 4 sfery rozwoju motoryki dzieci: raczkowanie, siadanie, chodzenie i chwytanie. Ustalono wpływ wczesnego uszkodzenia mózgu na rozwój funkcji objętych badaniem.