Metoda filadelfijska jako sposób usprawniania dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym - Kempka-Dobra, Ewa; Steinborn, Barbara (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W pracy przedstawiono rozwój dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym. Opisano istotę, sposób diagnozowania i leczenia tego zespołu chorobowego. Zgodnie z założeniami metody Domana, rozwój dziecka odbywa się poprzez wykształcenie 6 funkcji mózgu: wizualnej, słuchowej, czuciowej, ruchowej, językowej i manualnej. Dla każdego dziecka ustala się indywidualny program rehabilitacji, a rolę terapeutów pełnią rodzice, przeszkoleni wcześniej w Instytucie Osiągania Ludzkich Możliwości. Zgodnie z założeniami Instytutu Osiągania Ludzkich Możliwości w pracy przedstawiono sposób oceny rozwoju dziecka, programy nauki czytania, pomnażania wiedzy encyklopedycznej i inteligencji, program rozwoju ruchowego.