Inhibitory konwertazy angiotensyny i antagoniści receptora dla angiotensyny w nefropatii cukrzycowej - Grabowski, Marcin; Filipiak, Krzysztof J.; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Nefropatia cukrzycowa jest wiodącą przyczyną prowadzącą do schyłkowej niewydolności nerek. W dużych prospektywnych badaniach klinicznych udowodniono, że intensywne postępowanie w cukrzycy opóźnia wystąpienie mikroalbuminurii oraz progresję mikro- i makroalbuminurii. W leczeniu i mikro- i makroalbuminurii powinno się stosować zarówno inhibitory konwertazy angiotensyny, jak również antagonistów receptora dla angiotensyny II, z wyjątkiem okresu ciąży.