Wytyczne EAACI/GA2LEN/EDF/WAO dotyczące definicji, klasyfikacji, diagnostyki i leczenia pokrzywki - Zuberbier, T.; Aberer, W.; Asero, R.; Latiff, A.; Baker, D.; Ballmer-Weber, B.; Bernstein, J.; Bindslev-Jensen, C.; Brzoza, Z.; Bedrikow, R.; Canonica, G.; Church, M.; et al. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Przy użyciu metod zalecanych przez Cochrane i grupę roboczą Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE) opracowano wytyczne oparte na dowodach naukowych i konsensusie. Konferencja odbyła się 1 grudnia 2016 roku. Była wspólną inicjatywą Dermatology Section of the European Academy of Allergology and Clinical Immunology (EAACI), europejskiej sieci doskonałości (EU-founded network of excellence), Global Allergy and Asthma European Network (GA2LEN), European Dermatology Forum (EDF) oraz World Allergy Organization (WAO); uczestniczyło w niej 48 delegatów z 42 krajowych i międzynarodowych towarzystw naukowych. Przedstawione wytyczne zostały uznane i zaakceptowane przez European Union of Medical Specialists (UEMS). Pokrzywka jest często występującą chorobą, będącą efektem pobudzenia komórek tucznych i objawiającą się występowaniem bąbli i/lub obrzękiem naczynioruchowym. Zachorowalność na pokrzywkę w ciągu całego życia wynosi około 20%. Przewlekła pokrzywka spontaniczna oraz inne przewlekłe postaci ograniczają możliwość funkcjonowania chorego, pogarszają jakość życia i wpływają na codzienne aktywności związane z pracą i nauką. Przedstawione wytyczne obejmują definicję i klasyfikację pokrzywki z uwzględnieniem ostatnich postępów w określaniu przyczyn, czynników wywołujących oraz patomechanizmu pokrzywki. Odnoszą się także do opartych na dowodach naukowych metod diagnostyki i leczenia różnych podtypów pokrzywki.