Zgoda pacjenta na wykonanie testów skórnych metodą punktowego nakłucia naskórka - Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Testy skórne metodą punktowego nakłucia naskórka są typową procedurą, bardzo często wykonywaną w poradniach alergologicznych i gabinetach lekarzy alergologów. Nie jest to metoda wysokiego ryzyka, ale może powodować pewien, czasem istotny dyskomfort dla pacjenta. W związku z tym przed jej rozpoczęciem konieczne jest uzyskanie pisemnej zgody pacjenta. W tym krótkim artykule przedstawiono podstawowe informacje dotyczące uzyskiwania takiej zgody oraz przykłady odpowiednich dokumentów, które mogą być wykorzystywane w praktyce lekarza alergologa.