Co z polskim szpitalnictwem? - Warczyński, Piotr; Kozera, Jarosław (Menedżer Zdrowia, 2020)
„Wystawienie” kilku łóżek nie jest dla szpitala żadnym problemem. Kilka łóżek pomnożone przez liczbę szpitali w województwie to już kilkaset łóżek, a to z kolei pomnożone przez 16 województw staje się istotne, jeśli chodzi o zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego. Po raz pierwszy myślano o tym kilka lat przed czasem wielkich reform systemowych, w tym transformacji ochrony zdrowia.