Środki przeznaczane przez rząd na refundację leków są niewystarczające - Starewicz-Jaworska, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2020)
W 2019 r. na listy refundacyjne wprowadzono 42 nowe cząsteczki. To rekordowa liczba. Widzimy duże otwarcie Ministerstwa Zdrowia i zwiększającą się świadomość potrzeb, zwłaszcza w obszarach onkologicznych, ale w związku z ograniczonymi zasobami finansowymi, leki zostały udostępnione stosunkowo nielicznym populacjom chorych. Mamy w Polsce tzw. programy lekowe, które bardzo ściśle określają kryteria, jakie musi spełniać pacjent, aby z danej terapii skorzystać. Nie wszyscy ci, którzy zgodnie z opisem leku kwalifikowaliby się do terapii nowoczesną cząsteczką, będą nią leczeni – mówi Bogna Cichowska-Duma, dyrektor generalna Związku Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA.