Trudna walka z nikotynizmem - Stelmach, Monika (Menedżer Zdrowia, 2020)
Europejski Kodeks Walki z Rakiem jako pierwsze zalecenie zminimalizowania ryzyka chorób odtytoniowych wymienia „Nie pal”. Badania pokazują jednak, że aż 80 proc. osób po absencji nikotynowej wraca do nałogu. Jednym z elementów redukcji szkód palenia w przypadku tych, którzy nie mogą rozstać się z nałogiem innymi metodami, może być sięganie po alternatywy w postaci e-papierosów czy podgrzewaczy tytoniu.