Kubański paradoks zdrowia - Libura, Maria (Menedżer Zdrowia, 2020)
Doświadczenie Kuby zdaje się stać w sprzeczności z powszechnym założeniem, że podstawowym warunkiem poprawy zdrowia populacji jest podniesienie zasobności społeczeństwa. Bliższe spojrzenie na kubański system ochrony zdrowia pokazuje, że płynąca z niego lekcja jest tyleż ciekawa, co problematyczna. Pogłębione analizy wskazują, że imponujące statystyki medyczne kraj ten zawdzięcza nie tylko słynnemu nastawieniu na profilaktykę w polityce publicznej, ale także… pozostaniu na marginesie globalizacji, co utrudniło odpływ kadr medycznych do bogatszych krajów, a także amerykańskim sankcjom, które z kolei stały się barierą dla importu wzorców śmieciowej konsumpcji. Dzięki temu całe społeczeństwo zostało wysłane na przymusową, radykalną dietę.