Liderzy opinii o priorytetach w polityce lekowej - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2020)
Ministerstwo Zdrowia aktywnie wdraża politykę lekową, udostępniając pacjentom kolejne innowacyjne terapie. Daleko nam do unijnych standardów, ale zaczynamy podążać we właściwym kierunku, nadrabiać zaległości. Aby utrzymać ten trend, konieczne jest zapewnienie odpowiednich funduszy – podkreśliła Bogna Cichowska-Duma, dyrektor generalna Związku Pracodawców Innowacyjnych Firm Farmaceutycznych INFARMA. Przyznała, że przyczyną problemu jest niedofinansowanie. Między innymi o tym, ale także o lekach biologicznych stosowanych w cukrzycy i chorobach rzadkich, rozmawiali eksperci podczas panelu „Polityka lekowa, bezpieczeństwo lekowe”.